Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Η πρώτη επαφή με τη χειμερινή κολύμβηση..

Δεν μπορώ να πω ότι θυμάμαι ακριβώς το λόγο του μεσημεριανού μου περιπάτου εκείνη τη μουντή μέρα του Νοέμβρη. Δεν θυμάμαι επίσης καθόλου τη διαδρομή που ακολούθησα, ούτε και τις σκέψεις που συντρόφευαν τα βήματά μου. Θυμάμαι όμως πολύ καλά το τσουχτερό κρύο που καθιστούσε μάταιη την προσπάθεια των λιγοστών ηλιαχτίδων να ζεστάνουν την βαριά ατμόσφαιρα. Θυμάμαι επίσης τα αραιά σταγονίδια νερού, προάγγελους της επερχόμενης κακοκαιρίας. Φυσικά, θυμάμαι και τους ήρωες..
Ήρωες... Δεν κατάφερα έκτοτε να χαρακτηρίσω με κανέναν διαφορετικό τρόπο εκείνη τη μικρή ομάδα ανθρώπων, που με τέτοιο θράσος αγνοούσαν επιδεικτικά τη δριμύτητα των στοιχείων της φύσης. Κι όμως...όσο εγώ τυλιγόμουν ολοένα και πιο σφιχτά με το μπουφάν μου, εκείνοι, φορώντας μόνο το μαγιό τους, προχωρούσαν όλο και πιο βαθιά μέσα στη θάλασσα, δείχνοντας να αδιαφορούν πλήρως και για το ψύχος, και για τις ψιχάλες, και για εμένα που καθόμουν και τους χάζεβα σαν ανόητος! Δεν δρούσαν όμως σαν υπνωτισμένοι, εκτελώντας το καθήκον που τους επιβάλλει κάποια ανώτερη, ακατανόητη, τουλάχιστον για εμένα, υποχρέωση. Διαβλεπόταν ξεκάθαρα ότι το απολάμβαναν κιόλας, καθώς αναφέρονταν χαριτολογώντας στο πόσο “δροσερό” ήταν το νερό! Με τον καιρό κατάλαβα ότι αυτό που για τη δική μου λογική φάνταζε σαν κάποιο είδους εσκεμμένο μαρτύριο που κάποιοι “τρελοί” επέβαλλαν στους εαυτούς τους, ήταν κάτι πολύ παραπάνω.. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, που σκοπό έχει να πετύχει ορισμένα αποτελέσματα, μία δοκιμασία η οποία σε βάθος χρόνου ξεπληρώνει όλες εκείνες τις φορές που κάποιος έσφιξε τα δόντια του (από πείσμα ή από κρύο..!), παρέχοντας πρόσβαση σε πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών οφελειών. Αποτελεί, τέλος, μία εναλλακτική διέξοδο από τον κυκεώνα της καθημερινής ρουτίνας, και την ένταξη σε μία παρέα ξεχωριστή, τολμηρή και φιλόξενη, που ανυπομονεί να υποδεχθεί οποιονδήποτε θελήσει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό!
Ο σκοπός αυτού του blog, είναι να φέρει κοντά όλους όσους ασχολούνται, ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την χειμερινή κολύμβηση, και σε πλαίσιο παρέας, να συζητήσουμε όλοι μαζί τα ενδεχόμενα πλεονεκτήματα, τις προσωπικές εμπειρίες επάνω στο θέμα, επιλογές σχετικά με κατάλληλες παραλίες, εναλλακτικές λύσεις και οτιδήποτε άλλο θελήσετε να αναφέρετε επί του θέματος!
Φίλοι, καλώς ήρθατε στον κόσμο της χειμερινής κολύμβησης..

29 σχόλια:

Ευαγγελάτος Ανδρέας είπε...

Εύχομαι καλή επιτυχία στο blog!

Το μόνο πρόβλημα είναι ο καύσωνας των ημερών που μετριάζει την επίδραση του θέματος στο ακροατήριο.

Γιώργος Παπαδόπουλος είπε...

Προφανώς πρόκειται για blog με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό...
Ευχαριστώ για τις ευχές!!

carpe diem είπε...

Δεν μπορώ να εντοπίσω καλύτερη εποχή ανάρτησης αυτού του θέματος από την τρέχουσα για πολλούς λόγους!
1ον Πιστεύω πως με τόσες εξεταστικές ένα 'δροσερό' μπανάκι θα ήταν ότι πρέπει, για να μην πω ένα κρύο ντους για να συνέλθουμε!
2ον Γιατί αν κατάλαβα καλά τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να ξεδιαλύνουν οι λουόμενοι στις παραλίες και να μένουν σε κανά μήνα μόνο οι χειμερινοί!
Ευτυχώς είναι ακόμα ζέστη και δεν αγχώνομαι ή καλύτερα κρυώνω με την ιδέα.
Ίσως φίλε αν ψηθείς με το πέρας της εξεταστικής να πάμε παρέα να μου δόσεις το βάπτισμα του πυρός, ή καλύτερα του παγωμένου ύδατος!!!

Unknown είπε...

Και εσείς φοιτητές ε;

Unknown είπε...

Αδελφέ μου ανατρίχιασα. Η περιγραφή σου με έβαλε μέσα στη σκηνή και με πήγε κάνα 2-3 μήνες μπροστά.
Πολύ νοσταλγικό.
Μπορεί να το θεωρήσουν κάποιοι χαζό αλλά πάντα μου άρεσε ο χειμώνας πιο πολύ από το καλοκαίρι.
Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία μιας και στερηθήκαμε το καλοκαιρινό μπάνιο να ευχαριστηθούμε ένα πολύ ψυχρό χειμερινό, για να τεντωθούν τα νεύρα πριν την τελική ευθεία για το πτυχίο.

carpe diem είπε...

Και εσύ φοιτήτρια ε?
Συμφωνώ μαζί σου!
Ζέστη κάνει τρεις μήνες κανονικά - άλλο τώρα που τρελάθηκε ο καιρός, ενώ κρύο γενικά 6! Μάλλον το προτιμώ αλλά για χειμερινό μπάνιο δεν ξέρω ακόμα!
Αν θες πες στον γιώργο να κανονίσει!!!

SoFaki είπε...

Πολύ ωραίο το θέμα του blog!!

Στο πρώτο σου κείμενο ανaφέρεις πως σκοπός σου είναι να φέρεις κοντά όλους εκείνους που ασχολούνται ή τουλάχιστον ενδιαφέρονται για τη χειμερινή κολύμβηση.

Θα μου επιτρέψεις (παρά τις πιθανές αντιδράσεις) να απέχω απ΄το θέμα διότι ο κύριος λογος που κάποτε σταμάτησα το κολυμβητήριο (σε μικρή ηλικία,μη φανταστείς) ήταν επειδή κρύωνα.
Για το λόγο αυτό πιστεύω πως ποτέ δεν θα μπορούσα να δοκιμάσω τέτοιου του είδους sport!

Sofia
(sister Ganian)

Ganian είπε...

Μπορώ να πω πως δροσίστηκα λίγο! :)

Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε αυτούς που αψηφούν τον καιρό και βουτάνε στις παγωμένες θάλασσες. Μακάρι όλοι μας να είχαμε την δύναμη να το κάνουμε. Την πρώτη, την δεύτερή ακόμη και την τρίτη φορά μπορεί να παγώναμε, όμως κάθε επόμενη φορά θα μας έκανε να νιώθουμε όλο και πιο ανεξάρτητοι στο πρόσταγμα του καιρού.

Πείτε μου όμως, ποιος δεν θα διάλεγε εκείνες τις κρύες μέρες να βρίσκετε μπροστά από ένα ζεστό τζάκι με ένα αχνιστό καφεδάκι στο χέρι και κάνα δυο φίλους παρέα;
Εγώ πάντως θα το προτιμούσα και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα.

Όσο διάβαζα το κείμενο θυμήθηκα, μια κρύα καλοκαιρινή νύχτα πριν περίπου δυο και κάτι χρόνια. Τότε είχαμε μαζευτεί μια παρέα από αρκετούς marketier σε ένα σπίτι στη γλυφάδα. Εκεί που πίναμε στην υγεία του οικοδεσπότη και του ευχόμασταν να ‘ναι πολύχρονος, να κάποιος πετάει την ιδέα να πάμε στην παραλία. Δεν πέρασε πολύ ώρα, τα αυτοκίνητα γέμισαν κόσμο και τα πορτμπαγκάζ πολλές πετσέτες. Λίγα λεπτά διαδρομή και φτάσαμε στην παραλία. Δεν προλάβαμε να κατέβουμε όλοι και ήδη οι πρώτοι είχαν πέσει στην θάλασσα. Προσωπικά, δεν έκανα κίνηση να πλησιάσω το νερό, θυμάμαι ήμουν με ένα πουκάμισο και είχα παγώσει (Παρότι ΔΕΝ κρυώνω εύκολα). Η βραδιά συνέχισε με όλους μας σε ένα παγκάκι να συζητάμε, να γελάμε … και τους βρεγμένους να κρυώνουν. Θυμάμαι, επίσης, πως κοιτούσαμε την διπλανή παρέα και ζηλεύαμε την φωτιά τους.
(Είπα πολλά, αλλά σκέφτηκα να τα θυμίσω και σε εσένα!)


Υ/Γ: Τα blog σας είναι η καλύτερη δικαιολογία για να αποφύγω το βιβλίο που έχω μπροστά μου και βαριέμαι να διαβάσω! ΧΑΧΑ!



Φάνης

Για σας Ganian :Ρ

argie είπε...

Ωραία η χειμερινή κολύμβηση!
Πάντα θαύμαζα αυτούς που μπορούν και το κάνουν.
μακάρι να είχα τα κότσια να το κάνω και εγώ .
τι να κάνω είμαι κρυουλιάρα!
Μπρρρρρρρρρρρρρρρρ

Anton είπε...

Ένα μπάνιο έχω κάνει σε περίοδο χειμώνα και αυτό το θυμάμαι πολυ καλά!!! Ήταν Φλεβάρης τελευταία μέρα των αποκριών. Είχαμε πάρτυ στο σχολείο. Πήγαινα τρίτη λυκείου τότε. Το είχαμε κανονίσει με το που τελειώσουμε από το αποκριάτικο να πηγαίναμε για μπάνιο. Η ημέρα ήταν κρύα (αρκετά μπορώ να πω :P) αλλά είχε ήλιο. Μένουμε με τα μαγιώ και αρχίζουμε σιγά σιγά να το μετανιώνουμε. Μέχρι που βάζουμε στοίχημα πως αυτός που θα πέσει τελευταίος θα τον έριχναν οι υπόλοιποι τελείως γυμνό στη θάλασσα. Οπότε κάναμε το λάθος και πέσαμε απότομα... Για μερικά λεπτά δεν αισθανόμασταν τίποτα.. Σαν να είχαμε μόνο κεφάλι. Ήταν ένα απίστευτο σοκ που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ!! το ωραίο όμως της υπόθεσης ήταν πως μετά από κανένα δεκάλεπτο το σώμα συνήθησε στη θερμοκρασία της θάλασσας και δεν μποόύσαμε να βγούμε έξω λόγω κρύου!! Η θάλασσα ήταν πιο ζεστή από τον αέρα!
Από τότε δεν έχω επειχηρήσει ξανά χειμερινό μπάνιο. Γνωρίζω για όλα τα θετικά που μπορεί να φέρει στο ανθρώπινο σώμα αλλά η απόφαση μέχρι να μπω στη θάλασσα είναι δύσκολη το καλοκαίρι:) φανταστείτε το χειμώνα!!

Γιώργος Παπαδόπουλος είπε...

Φίλε Anton..
Το χειμερινό μπάνιο χρειάζεται προσοχή..
Καταρχάς, ειδικά για όσους δεν ασχολούνται συστηματικά με το σπορ, η ταχύτατη αλλαγή θερμοκρασίας ελοχεύει κινδύνους, γι'αυτο και ΠΟΤΕ δεν βουτάμε απότομα στη θάλασσα!!
Επιπλέον, πάντοτε φροντίζουμε να βγαίνουμε από το νερό μόλις αρχίζουμε να μην αντέχουμε, και πάντα έχουμε προνοήσει να μας περιμένουν ζεστά ρουχα, για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την άμεση επαφή του βρεγμένου σώματος με τον κρύο αέρα!

Αγγελική είπε...

Διάβασα τα σχόλιά σου για τη χειμερινή κολύμβηση, ομολογουμένως με άγγιξαν γιατί είμαι χειμερινή κολυμβήτρια κι έχω πλήρη γνώση για τα ευεργετικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης μορφής άσκησης.
Ξεκίνησα επιρρεασμένη από το γιατρό μου ο οποίος μου συνέστησε σαν το αποτελεσματικότερο φάρμακο για την πάθηση της σπονδυλικής στήλης.
Έτσι δεν σταμάτησα τα καλοκαιρινά μπάνια κι έγινα χειμερινή κολυμβήτρια χωρίς να το καταλάβω!
Τα άλατα της θάλασσας?
Το ιώδιο που περιέχεται στο θαλασσινό νερό?
Η κολύμβηση σαν άσκηση?
Όλα αυτά βελτίωσαν και βελτιώνουν καθημερινά το πρόβλημά μου.
Σας το συνιστώ, έστω και αν παγώσετε αρχικά το χειμώνα!!

maryk-m5040047 είπε...

Στις πρόσφατες διακοπές μου επισκέφτηκα ένα μέρος με πολύ κρύες θάλασσες, αντικειμενικά. Όλος ο κόσμος έμενε έξω από την παραλία! Γι' αυτό το λόγο δεν μπορώ να πω ότι είμαι ο τύπος του ανθρώπου που θα μπορούσε να γίνει χειμερινός κολυμβητής! Παρόλα αυτά, θαυμάζω όσους "γενναίους" το τολμούν και ζηλεύω τα οφέλη που απολαμβάνουν αργότερα!!!
Καλή επιτυχία στο blog!

Zouzounopoulo είπε...

Ωραίο θέμα. Βουρ στις παραλίες ΚΑΙ τον χειμώνα!!!

maraki είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα του εν λόγω
blog. Ο πατέρας μου είναι για αρκετά χρόνια χειμερινός κολυμβητής και μπορώ να πω ότι παρά τα 72 του χρόνια είναι απόλυτα υγιείς, γεγονός που οφείλεται σύμφωνα με το γιατρό του, στη συγκεκριμένη μορφή άσκησης. Γιώργο, περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες..... Καλή επιτυχία εύχομαι στο blog!!!! Α και να κανονίσουμε και κανένα μπανάκι οκ??????

MOBY είπε...

Απλά θα σας περιγράψω την διαδικασία που ακολουθώ για να κάνω μια βουτιά τον Αύγουστο μήν σε κάποια Ελληνική παραλία....
Εμφανίζομαι στην παραλία...Με το μαγιουδάκι μου, τα αντιλιακά λαδακια μου...
Βρίσκω μια καλή ξαπλώστρα...Εάν γίνεται θέλω τον ήλιο ακριβώς επάνω μου!!
Βάζω τα λάδια μου....
Και με αφήνετε να βράσω για τουλάχιστον 1 ώρα...Όταν το αίμα μου, έχει αρχίσει να κοχλάζει...και εάν δεν έχω πάθει ηλίαση ή έχω χάσει τις αισθήσεις μου...Βουτάω στη θάλασσα...
Στην αρχή, και για ένα διάστημα 5 λεπτών προσέχω ώστε το νερό να μην φτάνει πάνω από το γόνατο..Το επόμενο δεκάλεπτο είναι πολύ δύσκολο, αφού όλοι οι φίλοι έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν γιατι καθυστερώ...
Το νερό φτάνει στη μέση μου...
Όταν καταφέρω να βουτήξω νιώθω ότι παθαίνω heart attack...εν συνεχεία όλα είναι εύκολα...
Απολαμβάνω το μπάνιο μου...
Συνεπώς τα λογια είναι περιττά...

manthos είπε...

Ενδιαφέρον blog μια που σκεφτομαι σοβαρα να μη σταματησω καθολου τα καλοκαιρινα μπανια.Εχω ακουσει λιγα για το συγκεκριμενο σπορ και παρολο που δεν μου περνουσε καθολου απο το μυαλο,τωρα θα ηθελα πολυ να γινω ενας απο αυτους τους θαραλεους τυπους που αψηφουν τα παγωμενα νερα του χειμωνα και διασκεδαζουν παρεα!!

Ευχομαι καλη επιτυχια και καλο χειμωνα!!!

Παπαδόπουλος Γιώργος είπε...

Φίλε Μάνθο,
Χαίρομαι που επιτέλους ακούω και για κάποιον που επιθυμεί να συνεχίσει τα μπάνια του και κατά τη διάρκεια του χειμώνα!
Σε περιμένω στην παρέα μας!
Καλό χειμώνα και σε σένα..

Unknown είπε...

Φίλε Γιώργο, γεια χαρά κι από μένα.

Aνακάλυψα την ύπαρξη του blog σου ακριβώς την περίοδο που το έψαχνα. Τουτέστιν...μόλις σήμερα (μετά από μια βουτιά στο Καβούρι), εν μέσω Οκτώβρη και έχοντας πάρει την απόφαση να μη σταματήσω τα (λίγα ομολογουμένως) καλοκαιρινά μου μπάνια, όπως είπαν και μερικοί από τους προλαλήσαντες.

Χαίρομαι που διαβάζω ότι "πρόκειται για blog με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό" και μάλλον είναι αυτή ακριβώς η πρόταση η οποία με οδηγεί στο να εκφράσω μια προσωπική επιθυμία όσον αφορά το περιεχόμενο του blog. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, θα το έβρισκα αρκετά ενδιαφέρον και φυσικά χρήσιμο, αν υπήρχαν, στο μέτρο του δυνατού, κάποιες "πρώτες οδηγίες" για κάποιον που μόλις ξεκινάει. Νομίζω (ίσως κάνω και λάθος, βέβαια) ότι αυτοί που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη χειμερινή κολύμβηση και δεν έχουν κάποιο φίλο ή γνωστό που να ασχολείται ήδη, δεν ανήκουν στη μειοψηφία.

Ήδη βρίσκονται μερικά tips μέσα στα comments αλλά θα χαιρόμουν αν διάβαζα ένα post με συγκεντρωμένες απαντήσεις σε μερικές βασικές-πρώτες ερωτήσεις, στα comments του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν επί πλέον ερωτήσεις ή καταθέσεις προσωπικών απόψεων.

Μια-δυο πρώτες δικές μου απορίες είναι π.χ. ποιους μήνες κάνουμε διάλειμμα και ποια είναι μια καλή συχνότητα αν θέλουμε να συνεχίσουμε και τους πιο "δύσκολους" μήνες; Θέλω να πω...με μια φορά την εβδομάδα θα μπορώ να συνεχίσω και το Δεκέμβρη ή το Γενάρη; Επίσης παιζει ρόλο η διάρκεια παραμονής στο νερό ή το σώμα "συνηθίζει" απλά και μόνο με την επαφή με το κρύο νέρο ανεξάρτητα από τη διάρκεια;

Για να μην παρεξηγηθώ, η παραπάνω ιδέα αποτελεί, επίσης, μια προσωπική άποψη και μια πρόταση ενός "αναγνώστη" για το τι θα ήθελε να δει στο, πολύ διαφορετικής και πολύ ενδιαφέρουσας θεματολογίας, blog.

Στο σημείο αυτό να πω ένα συγγνώμη για την έκταση του post και ένα μπράβο για την ιδέα και την υλοποίηση του παρόντος blog. Ελπίζω το ενδιαφέρον για συζήτηση να αναθερμανθεί καθώς η θερμοκρασία του περιβάλλοντος θα αρχίσει να πέφτει :D

Καλή συνέχεια στην προσπάθεια!

OMADEON είπε...

Πολύ καλή ιδέα αυτό το blog και πολύ καλό ποστ αυτό εδώ!

Είμαι χειμερινός ανελλιπώς πάνω από 11 χρόνια (πρώτη φορά Νοέμβρης του 1996) και... ποτέ δεν το μετάνοιωσα. Λέω μάλιστα να γράψω κι ένα αρθράκι στο άλλο μου blog (με λινκ σε αυτό εδώ το άρθρο) για τη χειμερινή κολύμβηση και τα μυστικά της.

Υπάρχουν πολλά μυστικά (για τους άλλους ίσως, όχι τόσο για μας).
Το άλλο μου blog είναι το omadeon.wordpress.com.

Χαιρετώ, εύχομαι υγεία με χαρούμενο κολύμπι!

sv1epn είπε...

Γεια σου συναδελφε χειμερινε κολυμβητη.Με την χειμερινη κολυμβηση ασχλουμαι εδω και 5-6 χρονια .Ποτε μου δεν μπορουσα να το φανταστω οτι εγω θα εκανα μπανιο τον χειμωνα και αυτο το λεω διοτι το μπανιο καθαριοτητος που κανουμε ολοι στο σπιτι ,εγω το κανω με καυτο νερο , και συνεχιζω να το κανω με καυτο μεχρι και σημερα,αλλα οταν πηγαινω στην παραλια και ειμαι ετοιμος να πεσω στη θαλασσα ουτε καν το θυμαμαι,απλα πηγαινω με σταθερα βηματα και διχως να σκεφτω τιποτα ριχνω την βουτια .
Δεν ειναι ΗΡΩΕΣ οι χειμερινοι κολυμβητες ,ειναι απλα κολυμβητες οι οποιοι δεν επηρεαζοντε απο τα κακα κεφια της φυσης .
Ολοι μπορουν να γινουν χειμερινοι κολυμβητες αν οχι ολοι οι9 περισσοτεροι αρκει να συνεχισουν τα μπανια που αρχισαν το καλοκαιρι και τον χειμωνα .
Εγω προσωπικα απο τυχη τα συνεχισα και διαπυστωσα οτι η θαλασσα τον χειμωνα ειναι πολυ ποιο ξαμιαλιστρα απο οτι το καλοκαιρι ,διχως τα λαδια και τα ξυδια απο τους ανθρωπους της παραλιας .Το χειμωνα το θαλασσινο νερο μυριζει θαλασσα και οχι αντηλιακα.
Aυτα ειχα να σας πω και εγω και συγνωμην για την φλυαρια μου
Η παραλια που κανω μπανιο τον χειμωνα ειναι στην Βαρκιζα Αττικης διπλα στην καφετερια ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ εκει βρισκομαι τα ΣαββατοΚυριακα διοτι τις αλλες μερες δεν μπορω λογο εργασιας εκει υπαρχουν και αλλοι χειμερινοι κολυμβητες
Καλη συνεχεια στην προσπαθεια αυτου του blog

Makis Katrafillias είπε...

Κακά τα ψέματα: Η χειμερινή κολύμβηση έχει κάποιο ζόρι! Τη στιγμή που μπαίνεις στο νερό (και μιλάμε για θερμοκρασία 12-13 βαθμούς) νοιώθεις 1000 samurai να σου ξεσκίζουν το δέρμα! Αυτό για τα 2-3 πρώτα λεπτά. Αρχίζοντας να κολυμπάς νοιώθεις το εντελώς αντίθετο. Σαν να έχεις καταπιεί...κάρβουνα! Είναι σκέτη απόλαυση η οποία, κατά μέσο όρο, κρατάει γύρω στα 15-20 λεπτά, όσο δηλαδή ο οργανισμός προσπαθώντας να ισοφαρίσει με το σόκ της απότομης αλλαγής θερμοκρασίας δουλεύει στο φούλ! Μετά αρχίζεις πάλι να κρυώνεις. Είναι η στιγμή που πρέπει να βγεις για να αποφύγεις την υποθερμία. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΤΕ!!!! Κολυμπήστε όσο αντέχετε! Φυσικά ΝΤΥΝΕΣΑΙ ΑΜΕΣΩΣ, εκτός και αν υπάρχει παρέα και παίξεις π.χ ρακέτες. Δυστυχώς, λόγω δουλειάς, μπορώ και πηγαίνω μόνο τα Σαββατοκύριακα αποκλειστικά στην Κερατέα, στην παραλία της Κακιάς θάλασσας. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα φίλοι μου! Είναι μαγεία!

Μερικά tips:
1. Σκουφάκι απαραίτητο και μάλιστα σιλικόνης όχι υφασμάτινα . Να θυμάστε: Τη μεγαλύτερη διαρροή θερμοκρασίας την έχουμε από το κεφάλι.
2. Γυαλάκια κολυμβητηρίου επίσης (για μην παγώσουν οι βολβοί των ματιών)
3. Ωτασπίδες κολύμβησης. Αποφεύγουμε την ψύξη του εσωτερικού του αυτιού για να μην έχουμε συμπτώματα ζαλάδας (έχει να κάνει με τον λαβύρινθο)
4. Ενα ζεστό ρόφημα και ένα γλυκό ή ένα φρουτάκι μόλις ντυθούμε βοηθάει να επανέλθει η θερμοκρασία στο σώμα μας πιό γρήγορα. Προσωπικά έχω καφέ σε θερμός και 2 μπανανίτσες :-)
5. Σιγουρευόμαστε για την καλή υγεία της καρδιάς μας!!! (ισχύει έτσι κι αλλιώς για όποιο άθλημα κι αν επιλέξουμε να κάνουμε)
6. Οταν η θερμοκρασία του νερού είναι κάτω από 15 βαθμούς, καλό είναι να μην μπάινουμε απότομα (με βουτιά) αλλά να "βαπτίζόμαστε" στο νερό και να μην ξεκινάμε αμέσως το κολύμπι αλλά σταδιακά. Ηρεμες κινήσεις στην αρχή, μέχρι να βρει ισορροπία η αναπνοή μας που συνήθως "κόβεται" με την επαφή με το κρύο νερό.

ΚΑΛΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ !!!

Συγχαρητήρια στο Γιώργο για την πρωτοβουλιά !

Nyxteridos είπε...

Γεια σας φιλοι,
Πολυ χαρηκα που ειδα κ αλλους χειμερινους..
Ειναι φανταστικα το χειμωνα το μπανακι..Τη μερα που χιονισε κατεβηκα στη παραλια και ηταν απιστευτα..Ειναι υπεροχα να νιωθεις το παγωμενο θαλασσινο νερο στο σωμα αου!!!χεχεεχ

? είπε...

Πολύ καλή προσπάθεια φίλε Γιώργο.Λατρεύω τη θάλασσα και το κολύμπι σ'αυτή και μου φαίνεται αδιανόητο να την αποχωριστώ τους 9 μήνες της "κακοκαιρίας" στην Ελλάδα!Άσε που μπορώ να σου πώ πως έχω καταλήξει ότι η καλύτερη θάλασσα δεν ειναι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο αλλά τον Οκτώβριο και δώθε!Φέτος ειδικά μπορώ να σου πώ πως πιο πολλές βουτιές έκανα τον Μάρτη και τον Απρίλη παρά όλο το καλοκαίρι!Θέλει ομολογουμένως λίγη τρέλα αλλά είναι κόλλημα και όταν το χειμώνα βγαίνοντας από το νερό νιώθει κανείς το δέρμα τεντωμένο,το κορμί να δουλέυει στο 100% και την τεράστια ευεξία εκεί καταλαβαίνει τί είναι η φύση και η θάλασσα και τί μπορεί να προσφέρει στο σώμα και τη ψυχή!Εγώ βέβαια έχω προχωρίσει και ένα βήμα πιο πέρα σε αυτό του γυμνισμού!Περίεργο για πολλούς ακόμα στην Ελλάδα,παράτολμο ίσως και παρεξηγήσιμο!Η αίσθηση όμως του γυμνού κορμιού στη φύση και ειδικά στη θάλασσα είναι απίστευτη!Και δεν μιλάω μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα,ειδικά τότε!Συνέχισε λοιπόν την προσπάθεια και καλές βουτιές!

Waterfallman είπε...

Τί έγινε βρε παιδιά το Blog; Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση, γιατί σταμάτησε; :-(

Τσαφος Βασιλειος είπε...

Eγω εκανα το πρωτο μου μπανιο για το 2011 την προηγούμενη εβδομάδα στις 16 Ιανουαρίου, ειχα απ το Νοεμβρη να μπώ λόγω δουλειάς,
Ξεκινησα με το ποδηλατο και εκανα μια αποσταση περιπου 10 χιλιόμετρα και με το που εφτασα στη θαλασσα ζεστος εβγαλα τα ρουχα και ειπα να δοκιμάσω τη θαλασσα. Δεν με ενοχλησε καθόλου μπορω να πω αλλα δεν ξερω αν εκανα καλα που μπηκα ζεστος... Θα ηθελα την γνωμη των εμπειρων!!!

miltous3 είπε...

Ακριβώς το ίδιο θέλω να ρωτήσω κι εγώ. Τι είναι καλύτερο? να έχουμε ζεσταθεί με κάποια άσκηση και μετά να μπούμε ή να είμαστε κρύοι? Προχθές κι εγώ μετά από κάποια χλμ τρέξιμο βούτιξα και δεν δυσκολέυτηκα καθόλου ενώ σήμερα που μπήκα κατευθείαν ήταν πιο δύσκολο...για πείτε μας οι έμπειροι

giorgos είπε...

χαρικα που βρηκα το cite σας. ειμαι χειμερινος κολυμβιτης αρκετα χρονια. ειμαι τυχερος γιατι ζω στη κρητη. μπαινω στη θαλασσα χωρις προθερμαση. κολυμπω σχεδον καθε μερα για 20 λεπτα περιπου. καλες βουτιες... γιωγος...

Waterfallman είπε...

Υπάρχει και το πατρινό blog για την χειμερινή κολύμβηση εδώ:

http://winterswimmers.blogspot.gr/