Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Οφέλη από τη χειμερινή κολύμβηση..

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με το συγκεκριμένο χειμερινό σπορ, αλλά να υπάρχει και μία πιο συγκεκριμένη βάση για συζήτηση, παραθέτω μία προσπάθεια σύνοψης του συνόλου των θετικών επιδράσεων που κατά τη γνώμη μου απλόχερα προσφέρει το ψυχρό θαλασσινό νερό στην υγεία του ανθρώπου:

Πρόκειται για σωματική άσκηση, η οποία ενδυναμώνει το σύνολο των μυών του ανθρωπίνου σώματος, χωρίς κάποιου είδους επιβάρυνση (πχ: γόνατα, μέση κλπ).
Επιπλέον προσφέρει καρδιακή και αγγειακή τόνωση προσφέροντας μακροχρόνια πρόληψη για τις αντίστοιχες παθήσεις.
Η συνεχής έκθεση στα στοιχεία της φύσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερη προστασία από τις εποχικές ασθένειες.
Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού συνεισφέρει στη σύσφιξη του δέρματος, ενώ σε συνδιασμό με την καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου επαφή με τον ήλιο συντελεί στη δημιουργία σώματος γεμάτο σφρίγος και ενέργεια.
Τέλος, οι χαλαρωτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου, καθώς και οι κοινωνικές επαφές που συνεπάγεται η χειμερινή κολύμβηση, βοηθούν στην καταπολέμηση του καθημερινού στρες και άγχους.

Αναμένω τα σχόλια σας, και την όποια συμπλήρωση της παραπάνω λίστας!

18 σχόλια:

vic_stasinou είπε...

Dedomenou oti fetos to kalokairi logw sysswreymenwn eksetastikwn den mporesa na kanw diakopes kai arketa mpania sthn thalassa skeftomai oti to xeimerino mpanio tha einai mia endiaferousa drasthriothta meta tis eksetastikes kai to polypothhto ptyxio.
Giwrgo eyxaristw gia thn poly kalh kai prwtotyph idea!

tss είπε...

Πολύ καλό και ενδιαφέρον θέμα. Η θάλασσα δεν είναι μόνο για να αποκτήσουμε σοκολατένιο χρώμα!

Γιώργος Παπαδόπουλος είπε...

vic_stasinou, φαντάζομαι πως μετά από την μακρά ομολογουμένως σε διάρκεια εξεταστική θα χρειαστείς να παρείς λίγη κρυάδα...
Γιώργος.

Unknown είπε...

ΘΕΛΗΣΗ
Καλημέρα φίλε Γιώργο.
Θέλω να επισημάνω και εγώ κάτι πάνω σ’αυτό το θέμα.
Καταρχάς δεν μπορώ να μην συμφωνήσω με όσα έγραψες περί της υγείας, δεν μπορεί παρά καλό να κάνει η χειμερινή κολύμβηση, έχω ένα φίλο που κάνει και μου έχει πει πολλά.
Όμως πρέπει να γνωρίζουμε και ότι είναι επικίνδυνο για άτομα ηλικιωμένα με προβλήματα καρδιάς,
Και όμως τους βλέπεις να το κάνουν και να το υποστηρίζουν με μεγάλη επιτυχία.
Δεν πρέπει παρά να δώσουμε συγχαρητήρια σ’αυτούς τους ανθρώπους και να παραδειγματιζόμαστε.

Γιώργος Παπαδόπουλος είπε...

Φίλη Καλλιρόη,

Πράγματι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων τα οποία ασχολούνται με τη χειμερινή κολύμβηση (μιλώ βάσει προσωπικής εμπειρίας) φαίνεται πως ανήκουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.. Μάλλον υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για του οποίους ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσως έχει να κάνει με την άγνοια, με τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο όπου έχουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ή ίσως πάλι γιατί θεωρούν ότι η με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνουν την καρδια και αντιμετωπίζουν μέχρι ενός σημείου το πρόβλημά τους.
Να σου αναφέρω πάντως πως την πρώτη φορά που δοκίμασα να κολυμπήσω χειμώνα, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τελικά μπήκα στο νερό, αντί να βγω τρέχοντας, ήταν ακριβώς ότι μια παρέα από υπερήλικες βούτηξαν χωρίς να κοντοσταθούν καν, κάτι το οποίο μου είχε κάνει τεράστια εντύπωση τότε!!
Σύμφωνώ πλήρως σχετικά με τον παραδειγματισμό από τέτοια άτομα..

Ganian είπε...

Δυστυχώς ο άνθρωπος ως επί το πλείστον επιλέγει τον εύκολο δρόμο.
Και η βουτιά στα κρύα τα νερά δεν νομίζω να είναι καθόλου εύκολος, στην αρχή τουλάχιστον.

konva είπε...

wraia ta les agaphte mou, alla egw mono sth skepsh twn xamhlwn thermokrasiwn tou xeimwna, pagwsa!
kala ta mpania tou xeimwna pou les, alla oxi gia anthrwpous megalhs hlikias! pathainoun ena "heart attack" kai meta telos!(opws leei kai to tragoudi!!)telos!
kalh epitixia!

konstantina gr είπε...

Πάντα μου άρεσε σαν ιδέα και χαιρόμουν όταν έβλεπα ή άκουγα ότι κάποιος κάνει χειμερινό μπάνιο, αλλά προσπαθώ να με σκεφτώ να βουτάω και παρ' όλο που έχει 40 βαθμούς έξω, εγώ ανατριχιάζω από κρυάδα!!
Ηραες οι χειμερινοί κολυμβητές...πραγματικά μπράβο!
Και γαι να πω την αλήεθια...και το καλοκαίρι πιο πολύ απολαμβάνω την ηλιοθεραπεία μου και όταν ζεσταίνομαι να βουτάω, παρά τις βουτίες στα επίσης παγωμένα νερά!
Μα πάντα παγάκι πρέπει να είναι??
Πάντως ζήλεψα τώρα που μιλάω για αυτά τα θέματα μιας και φέτος έκανα ελάχιστα μπάνια λόγω παραμονής στην Αθήνα για δουλειά και εξεταστική...
Λέτε να κάνω κανα μπανάκι Δεκέμβριο???
:-)

dimitris_p είπε...

Hey George!
Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου για τη χειμερινή κολύμβηση και βγάζω το καπέλο σε όσους καταφέρνουν να κολυμπούν μέσα στο καταχείμωνο! Παρόλα αυτά, ομολογώ ότι και μόνο στη σκέψη του κρύου νερού... αναζητώ εναγωνίως το καλοριφέρ μου! Πάντως, υπόσχομαι ότι θα επανεξετάσω τις απόψεις μου και... ποιος ξέρει... αν καταφέρω να κάνω το πρώτο βήμα, ίσως να ευχαριστηθώ μερικές... «κατεψυγμένες» βουτιές
Καλή τύχη στην εργασία σου!!!

diMi V. είπε...

Agaphte file Giwrgo,

kai gw prepei na omologhsw pws h protash soy sxetika me th xeimerinh kolymvisi kai h epixeirhmatologia soy panw se ayth......einai swsth kai idiaitera peistikh, tha elega....

ALLA, opws leei kai o ganian, einai arketa diksoli apofash!!!!!!
kai ayto to lew apo proswpikh empeiria...
dioti otan mpaneis sti thalassa ioylio mhna....kai niwtheis to "poliko psyxos" sta kokkala soy..(vlepe thalasses sto voreio aigaio)...den to ksanaskefetai gia xeimerino mpanio!!

parola ayta einai mia poly kalh idea......gia toys tolmhroys!!!!!
(kai sigoyra einai polloi aytoi poy einai Tolmhroi,alla poly apla den to exoyn anakalypsei akomh)

Good luck my friend!!!!

jimaropaido είπε...

Φιλε Παπαδοπουλε Γιωργο, θέλοντας να ανοίξω τους ορίζοντές σου, καθώς και των υπολοίπων εδώ πέρα, θα σου προτείνω να παρατήσεις την κολύμβηση και να αρχίσεις να παίζεις μπαλίτσα ή αλλιώς ποδόσφαιρο, γιατί απλά γαμ***. Όποιος έχει ομαδούλα να στείλει comment για να κανονίσουμε κανα 5 επί 5.
Καλησπέρα σας.

john είπε...

καλή ρε γιωργο η χειμερινή κολύμβηση αλλα τι να το κανεις, συγκρίνεται με το ποδοσφαιρο εγω γουστάρω μπαλίτσα και πολλα γκολάκια, εγω κιολας η κολόνα μαζί με την άλλη κολόνα τον dimitri_p είμαστε και σε ομάδα την γνωστή robert paulsen team wins και εκεί αθλούμαστε κανονικά με σκληρή προετοιμασία φέτος το καλοκαίρι τι να τι κάνουμε την κολύμβηση τεσπα αντε να περάσεις το μάθημα και να πάρεις και κανένα πτυχίο για να ξεμπερδεύεις και απο τις ασκοπες σπουδές

diamantis είπε...

Αν και η χειμερινή κολύμβηση απέχει πολύ από τα συνηθισμένα μου ενδιαφέροντα, δεν αποκλείω την πιθανότητα να τρελαθώ κάποια μέρα και να δοκιμάσω. Σήμερα μου ακούγεται αρκετά απαιτητικό, αλλά πιστεύω οτι αν ξεκινήσεις ομαλά από Σεπτέμβρη και με ρυθμό μια δυο φορές/εβδομάδα δε θα είναι και τόσο τρομερό στη συνέχεια. Αρκεί να έχεις διάθεση, ας πούμε Φεβρουάριο μήνα γυρίζοντας από τη σχολή ή το Lis, να αφήσεις τη ζεστούλα για μια δροσερή βουτιά. Κοίταξε, αν μου έλεγες οτι πρέπει για συγκεκριμένους λόγους υγείας να το κάνω, πιστεύω οτι θα το έκανα. Μπορεί να το έκανα και για λόγους προετοιμασίας, για κάποιους αγώνες ας πούμε. Αλλά δε νομίζω έτσι ξαφνικά να πάω να πέσω στην παγωμένη θάλασσα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο blog. Ένας άλλος τρελός μου έλεγε να πάμε για bunjee jumping και μου εξηγούσε τα ψυχολογικά οφέλη από κάτι τέτοιο...

Γιώργος Παπαδόπουλος είπε...

χαχα!
να και μια διαφορετική νότα στο blog!!

MOBY είπε...

Απλά μου είναι αδύνατον να κολυπήσω το χειμώνα!!Αναγνωρίζω το πόσο καλό κάνει στον οργανισμό μας...αλλά το βρίσκω λίγο ακραίο...
Εκθέτουμε τον οργανισμό μας σε ακραίες συνθήκες...και μάλιστα τη στιγμή που δεν είμαστε συνηθισμένοι...
Απλά θα το αποφύγω...

Makis Katrafillias είπε...

Κακά τα ψέματα: Η χειμερινή κολύμβηση έχει κάποιο ζόρι! Τη στιγμή που μπαίνεις στο νερό (και μιλάμε για θερμοκρασία 12-13 βαθμούς) νοιώθεις 1000 samurai να σου ξεσκίζουν το δέρμα! Αυτό για τα 2-3 πρώτα λεπτά. Αρχίζοντας να κολυμπάς νοιώθεις το εντελώς αντίθετο. Σαν να έχεις καταπιεί...κάρβουνα! Είναι σκέτη απόλαυση η οποία, κατά μέσο όρο, κρατάει γύρω στα 15-20 λεπτά, όσο δηλαδή ο οργανισμός προσπαθώντας να ισοφαρίσει με το σόκ της απότομης αλλαγής θερμοκρασίας δουλεύει στο φούλ! Μετά αρχίζεις πάλι να κρυώνεις. Είναι η στιγμή που πρέπει να βγεις για να αποφύγεις την υποθερμία. Φυσικά ΝΤΥΝΕΣΑΙ ΑΜΕΣΩΣ, εκτός και αν υπάρχει παρέα και παίξεις π.χ ρακέτες. Δυστυχώς, λόγω δουλειάς, μπορώ και πηγαίνω μόνο τα Σαββατοκύριακα. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα φίλοι μου! Είναι μαγεία!

Μερικά tips:
1. Σκουφάκι απαράιτητο. Τη μεγαλύτερη διαρροή θερμοκρασίας την έχουμε από το κεφάλι.
2. Γυαλάκια κολυμβητηρίου επίσης (για μην παγώσουν οι βολβοί των ματιών)
3. Ωτασπίδες σιλικόνης. Αποφεύγουμε την ψύξη του εσωτερικού του αυτιού για να μην έχουμε συμπτώματα ζαλάδας (έχει να κάνει με τον λαβύρινθο)
4. Ενα ζεστό ρόφημα και ένα γλυκό ή ένα φρουτάκι μόλις ντυθούμε βοηθάει να επανέλθει η θερμοκρασία στο σώμα μας πιό γρήγορα. Προσωπικά έχω καφέ σε θερμός και 2 μπανανίτσες :-)
4. Σιγουρευόμαστε για την καλή υγεία της καρδιάς μας!!! (ισχύει έτσι κι αλλιώς για όποιο άθλημα κι αν επιλέξουμε να κάνουμε)

ΚΑΛΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ !!!

Stella Koulouris είπε...

ΛΟΙΠΟΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΩΡΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΗ. ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΤΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝ; ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΟ ΜΠΑΝΑΚΙ...ΜΕΝΩ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΕΔΩ ΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ...ΕΧΕΙ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΛΠ....ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΙΟΤΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ...ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ..ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΟΜΩΣ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ....ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΩ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΒΡΩ ΠΑΡΕΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

Τσαφος Βασιλειος είπε...

Eγω εκανα το πρωτο μου μπανιο για το 2011 την προηγούμενη εβδομάδα στις 16 Ιανουαρίου, ειχα απ το Νοεμβρη να μπώ λόγω δουλειάς,
Ξεκινησα με το ποδηλατο και εκανα μια αποσταση περιπου 10 χιλιόμετρα και με το που εφτασα στη θαλασσα ζεστος εβγαλα τα ρουχα και ειπα να δοκιμάσω τη θαλασσα. Δεν με ενοχλησε καθόλου μπορω να πω αλλα δεν ξερω αν εκανα καλα που μπηκα ζεστος... Θα ηθελα την γνωμη των εμπειρων!!!